Sidor

fredag 4 maj 2012

MIRA GRANT: FEED

| RECENSIONER | ROMANER | ZOMBIER |

Titeln FEED är sannerligen välvald eftersom det 1. givetvis handlar om våra vänner zombierna och 2. dessutom handlar om tre personer som bloggar om apokalypsen och därmed är intresserade av detta med feeds. Apokalypsen har gjort att alla konventionella medier är nere, så det som rapporteras är det som bloggare skriver. Det är rätt smart, då man kan ange exakt var en ny zombieinvasion äger rum. Mediebevakningen blir mycket mer demokratisk och uppdaterad.

Syskonen Georgia, Shaun (inte of the dead) och deras kompis Georgette utgör ett bloggarteam som behandlar olika aspekter av sin zombieinfesterade samtid. Många barn döps efter Romero, därav alla George-lika namn. Georgia är en newsie, dvs händelserapportör, medan Shaun är en irwin, en slags daredevil som är ute i verkligheten och filmar zombier och lägger ut det online. Georgette - eller Buffy som hon kallas - är en fictional som skriver dikter och noveller. De flesta som överlevt häckar inne i sina högsäkerhetshus och litar på bloggosfären för att få information om vad som händer utanför dörren.

Georgia och hennes team har en van utrustad med kameror och datorer och de åker ut och liverapporterar då och då. Livet består av att jaga träffar och ha så höga ratings som möjligt. Uppdraget de får är att bevaka presidentkampanjen för senator Ryman, som är den förste presidentkandidaten efter zombieinvasionen som minns själva utbrottet och också hur sviken allmänheten blev av media och deras tendens att inte rapportera väsentligheter och därmed indirekt orsaka onödiga dödsfall. Han utnyttjar bloggvärlden kan man säga och hoppas dra nytta av det.

Jag tycker att det är en intressant vinkling av problemet som sker i ljuset av just bloggare. Konventionell media har tolkningsföreträde på alla områden och jag kan uppleva det som en tröghet, åtminstone när det gäller böcker (och film) som jag är rätt insnöad på. Tidningar recenserar böcker som alla läser, i stället för att leta upp nya författare som kan tillföra något nytt. Jag tyckte det var väldigt tydligt då Hungerspelen kom som film - många recensenter i TV och tidningar kliade sig i huvudet och undrade var den här trilogin kom ifrån, medan det bloggats till förbannelse om böckerna så snart de kom ut.

Man kan bygga ut det resonemanget till att gälla genrer också och här sipprar det ut lite bitterhet, kan jag varna er för. Det är politiskt korrekt att läsa/skriva om deckare, men inte om skräck. Vi har väl cirka en miljon deckarförfattare här i landet och eftersom bevakningen på alla dessa böcker är så stor, tar den nästan allt medialt utrymme. En gång per år bryts det av nobelprisvinnaren i litteratur, vilket är bra och fint, för att sedan återgå till alla Rudberg och Läckberg och Wahlberg.

Ehm. Jag gillar Georgia i FEED. Hon ligger lågt och vill inte synas i bild, men är en smart tjej som funderar mycket. Hennes bror Shaun är en levnadsglad charmknutte som lockar många kvinnliga läsare med sitt Stomatol-leende och Buffy är utåtriktad och snygg och drar till sig träffar tack vare sin poesi och sitt blonda hår. Buffy är också ett geni när det gäller datorgrafik, medan Georgia har bl a Hunter S Thompson som journalistisk förebild.


Syskonen blir föräldralösa när zombierna tar över världen och Georgia och Shaun adopteras av ett par som förlorat sitt eget barn under samma period. Men de blir aldrig en familj och mamman som är en välkänd irwin, vill fortsätta att leva i rampljuset av sina begåvade adoptivbarn. Allt som väger över 20 kilo kan infekteras och det innebär att många djur även är smittbärare. Zombierna är inte längre ett hot på samma sätt som de var från början, utan en del av livet och något som alla känner till och lever med. 

FEED är första delen i Newsflesh-trilogin och jag är spänd på att se hur allt fortlöper. Det är genomtänkt på både språk- och storynivå och jag skulle vilja skicka en cyberspuss till MIRA GRANT som tack för detta angenäma spektakel.

Finns hos ADLIBRIS och BOKUS


PS: Missa inte vår feta tävling! 
Tävla om två zombieböcker och 
signerade bokmärken!

5 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig om det där med deckare kontra skräck, den första genren väller över Sverige som en zombiehord men den andra får ofta bara vara med i finrummen om den blivit godkänd och stämplad av en dagstidningsdrake först. Men då är det ju en himla tur att Swedish Zombie finns :)

  SvaraRadera
 2. Intressant. Skriver absolut upp på Läslistan.

  Har dock ett dumt "måste" innan jag kan fortsätta med nöjesläsningen, fick boken Allra hemskaste syster genom Booked och försöker ta mig igenom detta chick lit-dravel utan att bli galen på kuppen... Hur kan en roman om fyra kvinnor inte klara Bechdeltestet!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skit när annat står i vägen. Boken är lite dagboksaktig och ibland blir det lite mkt snack och lite verkstad om man är lagd åt det actionberoende hållet.

   Radera
 3. Ja det är lite irriterande, men jag läser deckare själv så risken är väl att jag kackar i eget bo. Poängen är iaf att det finns så mkt annat som får lite medieljus.

  SvaraRadera
 4. Den där lät väldigt intressant! Skrivs upp på listan direkt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...