Sidor

måndag 7 maj 2012

DAVID WELLINGTON: PLAGUE ZONE


| RECENSIONER | FÖLJETONGER | ZOMBIER |

Zombierna har vaknat, tagit över vissa delar av USA och... blivit vardag. Människorna har anpassat sig och livet återgått till det vanliga, bakom murarna. Bibliotekarien Tim befinner sig på konferens i San Fransisco och ska precis pigga upp sitt liv med ett litet amoröst snedsprång då han till sin förskräckelse får se en nyhetssändning. Hans hemstad Seattle har invaderats av de levande döda och  han får dessutom se sin hustru och son bli attackerade i direktsändning. Och han känner igen angriparen, en granne vid namn Nero som tydligen blivit smittad och nu huggit tänderna i Tims kära familj. Ögonblickligen beslutar sig Tim för att bege sig hem till Seattle och hämnas.

Vägen dit blir lång och fylld av motgångar. Militären tillåter inga civila att resa och allfarvägarna är fulla av odöda och andra illgärningsmän, så det blir ingen dans på rosor för vår hjälte. Utanför Seattle har en viss Colonel Horne befäl över Camp Romeo, där överlevande samlas ihop, med eller mot sin egen vilja. Horne är fast besluten att utföra sitt uppdrag, vilket ställer till det ytterliggare för Tim. Men kommer tid kommer råd. Med hjälp av en smugglarliga är saken biff, tror Tim som snart hamnar ur askan i elden. Väl inne i Seattle måste han inte bara undvika att bli uppäten, utan även hitta Nero och utkräva hämnd, innan den envise Horne och hans mannar dyker upp igen. Det blir en massa bråk och krångel inne i den zombiebefästa staden och slutet blir inte som Tim har föreställt sig.

David Wellington skrev PLAGUE ZONE som en följetong och publicerade kapitlen online under fem månader. Texten är anpassad för att läsas på en skärm. Kapitlen är ganska korta och alltid av ungefär samma längd. Det är inget dumt upplägg. Författaren bjuder återkommande på små cliffhangers och även den som nu i efterhand läser boken kan uppskatta formatet. 

Många har stiftat bekantskap med Wellingtons författarskap via hans framgångsrika och högst fantasifulla Monster-trilogi (Monster Island, Monster Nation, Monster Planet). I den här berättelsen är han mer återhållsam och bjuder på en mer traditionell zombieapokalyps. Men inte desto mindre är det välskrivet och spännande. Det är någonting väldigt filmiskt över Wellingtons stil, vilket gör texten både njutbar och lättsmält. Helt enkelt någonting att frossa i.

Du kan läsa boken HÄR.
PS: Missa inte vår feta tävling! 
Tävla om två zombieböcker och 
signerade bokmärken!

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...