Sidor

lördag 12 maj 2012

ANNIE REED: THE PATIENT Z FILES

| RECENSIONER | NOVELLER | ZOMBIER |

Jag har  greppat en novellsamling skriven av ANNIE REED och jag läste någonstans att novellformatet är inne, och att det är en marknad på uppåtgående. Kanske det korta formatet passar in i folks liv nuförtiden och att skriva bra noveller är inte helt enkelt.

Novellerna är korta ögonblicksberättelser om olika människor om befinner sig i en pågående eller överstånden apokalyps. Det som är genomgående är den ensamhet som drabbar de människor som blir kvar. I den första novellen PATIENT Z, börjar allt med en hemlös kvinna, Madge som råkar skära sig på en flaska som hon hittat utanför ett bostadshus. Ett damm sipprar ut från flaska och får henne att hosta, och det dammet blir det som senare förvandlar människor till levande döda. Som jag ser det handlar inte novellen om zombier egentligen, utan om just Madge och hennes hopplösa ensamhet.

Nästa novell BAIT, handlar om Sarah som desperat försöker hitta sin dotter i kaoset och råkar på en flicka som hon absolut tror är hennes dotter. Novellen sveper över tio minuter på sin höjd och är en rapport om ångest och desperation.

JESSIE behandlar också hoppet och den bottenlösa besvikelse som följer när novelljaget Tommy inser att hon inte går att rädda. Han måste fortsätta ensam och det kanske inte är ensamheten i sig som är problemet, utan hur ovana de flesta är vid ensamheten. Är detta vår största skräck? Skulle man kunna hantera att vara den sista människan på jorden?

De två sista novellerna är i samma ton och tema och det är ganska skickligt orkestrerat av författaren, tycker jag. Hela novellsamlingen tar mindre en timme att läsa och när jag avslutat den är jag inte direkt upplyft och strålande glad, men samtidigt lite nöjd över att jag inte befinner mig i samma fasansfulla värld som människorna i boken.

Egentligen är det inte zombier det handlar om alls, inte i någon av novellerna, utan mer om våra rädslor som vi bär på i olika former. Att förlora ett barn eller en sambo eller en förälder. REED försöker att ha olika perspektiv på detta. Tommy är i tonåren, Madge är sextio och hemlös och i sista novellen ELLA AND MO är Ella en liten tjej och Mo en gammal farbror. Alla är lika rädda och uppgivna.Finns hos ADLIBRIS och BOKUS
Vi lottar ut ett ex av
Gail Carrigers SJÄLLÖS!
Lottdragning 18/5

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...