Sidor

tisdag 24 april 2012

SUSANNE SAMUELSSON: TÅG

| RECENSIONER | NOVELLER | ZOMBIER |


Anna och John är på väg norrut. Liksom i novellen Mättnad handlar det om människor på flykt, men här har zombiekatastrofen blivit vardag. I staden bor de bättre bemedlade i trygghet bakom en mur. På fel sida av den bor de lägre klasserna, packet. De riktigt lyckligt lottade får bege sig av uppåt i landet. Men biljetter beviljas endast de som behövs, de nyttiga. Som till exempel en civilingenjör och hans gravida hustru. Så därför sitter de nu på tåget, Anna och John. Men resan mot tryggheten är inte över, och tåget långt ifrån säkert.

Samuelsson gör flera intressanta saker i den här novellen. Dels är det begåvat att med så få ord teckna en framtid där människorna lärt sig att leva nära monstren, och där de besuttna fortsätter sina liv, invaggade i falsk säkerhet. Resan mot den trygga zonen blir också en resa i huvudpersonen Annas inre. Maken John är inte som hon en gång uppfattat honom. John och hans föräldrar påverkar henne på ett otrevligt sätt, John, den priviligierade och Anna, från en lägre samhällsklass kanske egentligen inte är ämnade för varandra. Och Anna vet att den enda orsaken att hon är med på tåget är barnet hon bär i sin mage. Medan tåget tuffar genom Sverige tvingas Anna både ompröva sitt förhållande och framtiden. Katastrofen har också löst färdbiljett.

Susanne Samuelssons infallsvinkel på zombieapokalypsen är nyskapande och vital. Hon omfattar de levande döda i stället för att som så ofta annars är fallet göra dem till utbytbara monster. Hon visar på hur vi alla bär zombien inom oss och hennes härligt dystra novellkonst visar hur det finns värre öden än att bli biten. Det är den intelligenta misantropins evangelium.

Novellen vann första pris i Fantastiknovelltävlingen 2011


6 kommentarer:

 1. Kanonbra tips -tack för det!

  SvaraRadera
 2. Jo, det bådar gott för Samuelssonskan!

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket för de fina recensionerna! "Den intelligenta misantropins evangelium." Det var inte dåligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte tacka, bara skriva fler zombienoveller! ;)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...