Sidor

måndag 16 april 2012

KELLY LINK: PRETTY MONSTERS – FEL GRAV OCH ANDRA BERÄTTELSER

| RECENSIONER | NOVELLSAMLINGAR |

Jag måste börja med att göra en liten saltomortal för KELLY LINKS språk, som är kort, avmätt, torrt och väldigt komiskt. I novellen FEL GRAV vänder hon sig till läsaren, kommenterar huvudpersonen Miles inte helt genomtänkta tilltag och suckar lite moderligt över hans beteende. Miles ska alltså gräva upp sin döda flickvän eftersom han skickat med en poesisamling ned i hennes grav. Den samlingen vill han ha tillbaka för att kunna delta i en dikttävling.
 
Det som händer i novellen är surrealistiskt, knasigt och otäckt, men replikskiftena är så klart konstaterande att det inte känns som om man befinner sig i en prekär situation tillsammans med Miles.
 
”Det slog Miles att han stod på locket. Han borde ha grävt ett bredare hål”
 
Han använder en batteridriven spade med teleskopskaft. Jag får ingen bild i huvudet av hur en sådan spade kan tänkas se ut.
I TROLLKARLARNA I PERFIL fortsätter LINK med en annan märklig skröna. Den utspelar sig i ett fantasyland och karaktärerna har namn som Onion, Halsa och Tolcet.
 
”Alla vet att trollkarlarna i Perfil samtalar med demoner och skyr solljus, och har långa näsor som liknar ständigt vädrande råttnosar. Badar gör de aldrig”
 
Novellen är en traditionell gammal hederlig pjäs i strukturen och den har en alldeles egen tankeväckande twist på slutet som tyvärr är onämnbar i detta forum. Jag vill inte spoila den. I berättelsen finns trollkarlar (tror man), drakar och talande fiskar och rävar och parallella världar och tider. Helt underbart är det.
 
I SAGOHANDVÄSKAN är flickan Genevieve huvudperson och hon berättar om sin väldigt udda mormor Zofia och hennes ännu mer udda handväska. Om Lill Lindfors hade en man i byrån så har mormor Zofia en i handväskan. Samtidigt säger Zofia att flickan inte ska tro ett ord på vad hon säger.
 
"Mormor påstod att hon var tvåhundra år gammal. Eller till och med ännu äldre. Ibland påstod hon att hon träffat Djingis Khan. Han var mycket kortare än hon"
 
SPECIALISTENS HATT påminner om Coraline och jag ser att NEIL GAIMAN har läst och gillat LINKS noveller. TROLLERI FÖR NYBÖRJARE är en TV-serie med lite okonventionella sändningstider.
 
Ena stunden påminner Link om Roald Dahl, andra om Neil Gaiman och jag kan till och med ibland tänka på Kafka när jag sitter och läser. Det är det där torra konstaterandet av en helt störd situation som får in mig på Kafka-spåret.
 
Jag har inte läst den engelska utgåvan utan dristat mig till att attackera den på svenska och IA LIND som översatt måste ha gjort ett bra jobb och bevarat LINKS ton. Illustrationerna och den grafiska utformningen av SHAUN TAN kräver också ett utlåtande av vågen-artade proportioner. Skitsnyggt, helt enkelt. Det känns som om jag håller i en bok som TIM BURTON kommer att filmatisera omedelbums. Jag behandlar den med vördnad och gör inte ett hundöra ens en gång.

Finns hos ADLIBRIS och BOKUS


5 kommentarer:

 1. Själv har jag läst den på engelska. Vissa noveller älskade jag och vissa orkade jag inte ens läsa ut.

  The Faery Handbag/ sagohandväskan minns jag var en av favoriterna =)

  SvaraRadera
 2. Jag såg att du skrivit om dem och tyckt lite olika, men jag blev riktigt förtjust och tyckte att novellerna kändes fräscha och annorlunda.

  SvaraRadera
 3. Spännande! Själv har jag haft den engelskspråkiga boken stående i hyllan hur länge som helst. Kanske dags att damma av den och faktiskt läsa den?

  SvaraRadera
 4. Do it och berätta för mig vad du tyckte om den!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...