Sidor

söndag 29 april 2012

DET KOM ETT KEDJEBREV: 11 FRÅGOR AV VIKT

Swedish Zombie-Linda, som även driver den HÄR mainstream-bloggen, har skickat mig ett slags (töntigt) kedjebrev med elva viktiga frågor. Och vad göra annat än att svara på dem? Här är mina svar. Håll till godo, Linda!
1. Vilken är den bästa boken i zombiegenren?

Nä, vet du vad. Så där kan man inte fråga. Men just i dag skulle jag kanske utnämna David Moodys Autumn: The City till en av de bästa. Han gör någonting annat än det gamla vanliga inälvskladdet.

2. Vad ska en bra zombieroman innehålla?

Rejäla och välskrivna scener där människor skiljs åt för alltid. Det ska gå åt helvete med dunder och brak. Inte finnas något hopp. Folk ska dra sin sista suck framför ögonen på sina älskade familjemedlemmar, för att senare återuppstå och jaga dem. Extrapoäng om ungar och husdjur dör.

3. Vilka författare vill du hylla generellt? I zombieträsket?

Huller om buller vill jag då nämna: Craig DiLouie, David Moody, Jason S. Hornsby och David Dunwoody. Bubblare är Gerald Dean Rice, för hans zombier är så äckliga, de pruttar och sprängs. Och Armand Rosamilia för att hans zombier inte bara äter upp de levande, utan  utsätter dem för sexuella övergrepp också. De verkar riktigt jobbiga! Sedan finns ju de författare som skrivit en enstaka zombiebok också, som Alden Bell, Bob Fingerman och Isaac Marion. Inte en enda kvinlig författare på listan ser jag nu. Undrar vad det kan bero på.

4. Behöver du en förklaring till apokalypsen när du läser?

Nej, tvärtom. Jag vill helst slippa alla förklaringar. Det blir bara långtråkigt med utläggningar om virus osv. Om författaren inte gör som Brian Keene och låter förklaringen vara demoner. Då är det snabbt utrett och läsaren kan skynda vidare.

5. Vill du ha springzombier eller långsamma, hasande?

Båda sorterna. De långsamma passar i George Romeros typ av berättande. De snabba som i Danny Boyles 28 days later och 28 weeks later är också  härliga. Men snabba zombier på film blir lätt fånigt överdrivna, som värsta parkour-atleterna. 

6. Bästa zombiefilmen?

Dawn of the Dead. Både originalet och remaken. De instängda överlevarna i köpcentret med zombiemassorna utanför är genrens urscen. Och de båda filmerna visar att både långsamma eller snabba zombier funkar fint.

7. Om du skulle skriva en egen bok i genren, vilken miljö skulle du välja då?

Ett välsituerat överklassgetto skulle vara en intressant plats för en zombiekatastrof. Det skulle vara en riktig dystopi där ingen överlever.

8. Namedroppa några titlar till en ny zombieläsare!

John Skipps riktigt feta antologi Zombies: Encounters with the Hungry Dead är allt man behöver som introduktion till genren. En riktig tegelsten sprängfylld med bra zombienoveller av både den gamla och den nya skolan. Skitsnygg bok är det också. Rekommenderas!

9. Varför fascineras du av zombier?

För mig är zombierna de enda monster som fungerar. Det finns, hur orimligt det än kan låta, någonting trovärdigt över dem. Jämfört med zombierna är alla andra sorters varelser bara larv: vampyrer, varulvar, tomtar och troll. En bra zombieberättelse handlar som jag ser det om sorg och förlust. Och zombierna i sig är även de sorgliga. Det är den aspekten jag gillar mest. Våldet och inälvssmaskandet är inte viktigt i sig. Det är bara en bonus om det råkar vara spännande utfört. 

10. Brukar du tänka på hur du skulle överleva en zombieinfestation? Vad kommer du i så fall fram till?

Att det skulle vara kört. Jag tänker inte ens försöka, utan göra mitt bästa för att bli en bra zombie! Men det kan bli knepigt. Jag vet inte hur min familj ställer sig till det. Och märkligt nog vägrar de prata zombier med mig!

11. Varför finns det så lite skräckförfattare i Sverige?

Gör det? Egentligen? Titta till exempel på vilka bra skräcktexter som ges ut av Eskapix. Det går kanske trögt och det kan man skylla på tidningar och kulturjournalister som förbiser fantastiken. Men det beror också på att vi läsare som gnäller och saknar är dåliga på att stödja de initiativ som faktiskt tas. Jag själv har gjort mig skyldig till det mer än en gång och det skäms jag för. Nu verkar det vända i vissa avseenden. Crossover och YA-trenden gör att fler bokförlag vittrar möjligheter. Men vad gäller den riktigt nattsvarta skräcken vette tusan. Vem kommer att ge ut den? Jag vet inte. De får kanske fortsätta att skriva för byrålådan.


Det här gick ju smärtfritt & var nästan kul! Tack för riktigt bra frågor!

Eder

4 kommentarer:

 1. Jag la några hjärnceller på den processen, faktiskt. Jag gillar svaret på sista frågan och tycker mig ana att det är en uppåtgående trend för fantastiken, som du säger. Duktig gubbe!

  Och det var fan inga töntiga frågor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara fånar mig ;) Det var som sagt väldigt bra frågor!

   Radera
 2. Nattsvart skräck i sverige? Prova CJ Håkanssons 'Fjärilen från Tibet', fortfarande en av mina favoritböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjärilen har jag läst förstås. Det borde alla göra. Men sedan då? Det dräller inte direkt av den typen av böcker i den svenska utgivningen...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...