Sidor

söndag 25 mars 2012

D.L. SNELL & ELIJAH HALL: THE UNDEAD


| RECENSIONER | ANTOLOGIER | ZOMBIER |

När det kommer till antologier brukar jag föredra när det finns ett tema. Och när det kommer till zombie ett tema utöver den uppenbara gemensamma nämnaren ”zombier”. Den här samlingen är ett undantag. Visst spretar texterna åt lite olika håll, men på ett trevligt sätt. Boken gavs ut 2005 och innehåller en hel radda välskrivna noveller som är typiska för den kvalitet man utan svårighet kan vaska fram i floden av amerikansk zombieana. Bidragen är också högintressanta tidsdokument för den som har ett större intresse för zombiegenren och vill följa de senare årens utveckling.

THE UNDEAD innehåller 23 noveller samt ett efterord skrivet av Brian Keene. Nedan följer en handfull smakprov på de riktigt roliga bidragen.

David Wellingtons Chuy and the Fish utspelar sig I samma värld som hans Monster-trilogi. Här får vi följa en man som har i uppdrag att fiska, ett av de försörjningssätt som återstår för den lilla skaran överlevande. Vid vattenbrynet har han utsikt bort mot det zombiebefästa New York City och hans fiskande är riskfyllt. Strömmarna för ofta med sig ruttnande och livsfarliga kroppar. Men när han får napp visar det sig att han fått en ny sorts anomalitet på kroken. Det var trivsamt att få återvända till Wellingtons värld och återigen konstatera vilken fantasi den mannen har.

I David Moodys Home återvänder en man hem. Han har befunnit sig på flykt under zombieapokalypsen, men nu orkar han inte mer. Han har hemlängtan, han saknar sin hustru. Ivrigt styr han kosan åter mot sin makas armar. Och visst väntar hon på honom. Vi rör oss här i samma miljöer som i Autumn-serien. Som vanligt förvandlar David Moody en berättelse som i grund och botten är osannolik och oftast blir föremål för humorfyllda splatterskildringar till någonting hemskt, realistiskt, vackert och sorgligt. Det råder inga tvivel att han är en av de allra mest begåvade författarna i genren.

David Dunwoodys Grinning Samuel är även det ett återbesök. I det här fallet samma förunderliga zombiekatastrof som i romanerna Empire och Empire's End. I Empire skapade Dunwoody vad jag trodde var den allra coolaste zombien hittills, Sawbones. ;en här gör han det igen. Grinning Samuel är en riktigt charmig steam punk-zombie utan att för den skull vara någon snygging.

Det här är egentligen ett magert axplock. Det finns så många bra noveller i THE UNDEAD som förtjänar att nämnas, men i stället för att rabbla upp alla i en katalogaria råder jag dig att själv läsa dem alla. För det här är verkligen en nödvändig samling, till skillnad mot mycket annat som många gånger annars mest innehåller omtryck och annat mindre angeläget.

Finns hos ADLIBRIS och BOKUS0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...